HemLånAdvisa eller Freedom Finance?

Advisa eller Freedom Finance?

Advisa och Freedom Finance är två av storspelarna när det kommer till låneförmedling. Freedom Finance är större men Advisa är en utmanare!

Vad är Advisa och Freedom Finance?

Både Advisa och Freedom Finance är låneförmedlare vars mål är att ge dig som låntagare den bästa räntan och i allmänhet de bästa villkoren som en långivare är intresserad av att ge dig.

Det traditionella sättet att söka ett lån på är att kontakta en bank som ger ut lån, och det fungerar för många. Men det gör det mer eller mindre omöjligt för dig som låntagare att jämföra räntor och villkor, eftersom varje ansökan hos varje bank påverkar din kreditvärdighet och därmed din möjlighet till bra villkor. Effekten blir att du kan få sämre villkor av att jämföra villkor, lite konstigt.

Där kommer låneförmedlare in i bilden. En låneförmedlare så som exempelvis Advisa och Freedom Finance tar emot din ansökan om ett lån, och tar precis som en långivare en kreditupplysning på dig.

En illustration på hur Advisa och Freedom Finance fungerar för dig som ansöker om ett lån.

Denna kreditupplysning skickar sedan låneförmedlaren som du väljer att använda dig av till en massa långivare som låneförmedlaren i fråga samarbetar med. Det blir som att du ansökt om ett lån på 30-40 långivare, fast det tas bara en kreditupplysning. Du blir sedan presenterad med de bästa förslagen från långivarna.

Kostnad och bindning

Det kostar ingenting att använda sig av en låneförmedlare så som Advisa eller Freedom Finance, utan den långivaren som du väljer att teckna lån hos när du ansökt genom en låneförmedlare betalar låneförmedlaren en summa som ”tack” för att de refererat dig som tar ett lån till långivaren.

Säg exempelvis att Swedbank vill ha fler kunder att låna ut pengar till, då kan de höra av sig till en låneförmedlare och säga att de kan betala 1 000 kr för varje person som tecknar ett lån genom låneförmedlaren, Advisa exempelvis. Den som tar lån vinner eftersom att den får flera erbjudanden från olika banker och långivare, långivaren vinner då den får garanterade kunder till en fast kostnad och låneförmedlaren vinner då denna får betalt från långivaren/banken.

Du som låntagare kommer dessutom undan utan att behöva betala något extra för tjänsten, eftersom företaget som lånar ut pengarna till dig får betalt från Advisa respektive Freedom Finance istället.

Dessutom är ansökan helt kravlös, du är inte bunden till något förens det att du tecknar ett lån. Du kan alltså jämföra lån i lugn och ro utan att känna att du tagit något beslut som kan vara bindande eller påverka din ekonomi negativt.

Lånebelopp och återbetalningstider

Även om lånebeloppet och återbetalningstiderna som du kan få låna till beror på din situation skiljer det sig ofta i vad man överhuvudtaget kan ansöka om. Det gäller dock inte Advisa och Freedom Finance, då ramarna för vad du kan ansöka om ser precis likadana ut.

Nedan kan du se skillnaderna på lånebelopp och återbetalningstid på Advisa och Freedom Finance:

LåneförmedlareMin. krMax. krMin. årMax. år
Advisa5 000 kr600 000 kr1 år20 år
Freedom Finance5 000 kr600 000 kr1 år20 år
Skillnaderna på lånebelopp och återbetalningstid på Advisa och Freedom Finance.

Villkoren vad gäller lånesumma och återbetalningstid som går att ansöka om är alltså exakt samma mellan Advisa och Freedom Finance.

Ränta och långivare

Jag brukar beskriva sambandet mellan fler långivare och bättre möjlighet till låg ränta, men både Advisa och Freedom Finance erbjuder precis 36 långivare i sina respektive jämförelser. Därför går det inte att utse vem som har störst chans till lägre ränta, eftersom att båda låneförmedlarna erbjuder möjlighet till lån från precis samma mängd långivare.

Kundbetyg på Trustpilot

På Trustpilot har Advisa 4,7 i omdöme och Freedom Finance 4,6 . Det är i princip samma, och 0,1 högre betyder mycket lite i det stora hela. Däremot har Advisa endast 3 462 omdömen och Freedom Finance hela 7 896 stycken. Därför vinner Freedom Finance kampen om kundbetyg.

Är Advisa eller Freedom Finance bäst?

Freedom Finance är bättre än Advisa. Anledningen är att man har tusentals (nästan 4 500) fler omdömen på Trustpilot än vad Advisa har. Däremot är låneförmedlarna väldigt lika. Lånesumman och återbetalningstiden som går att ansöka om är densamma, och långivarna är 36 hos både Freedom Finance och Advisa.

Lämna en kommentar