HemLånLendo eller Advisa?

Lendo eller Advisa?

Lendo och Advisa är två storspelare inom segmentet låneförmedlare, men är Lendo eller Advisa bäst för dig? Det tar vi reda på tillsammans!

Vad är Lendo och Advisa?

Lendo och Advisa är låneförmedlare. Detta betyder att företagen samlar uppgifter om hur mycket du vill låna, när du vill betala tillbaka, vad du ska låna till och slutligen tar en kreditupplysning på dig.

Denna informationen skickar låneförmedlarna sedan vidare till dess samarbetspartners, i detta fallet har Lendo 35 stycken långivare som man samarbetar med, och Advisa 36 stycken.

En illustration på hur Lendo och Advisa fungerar för dig som ansöker om ett lån.

Fördelen är att du får ränteförslag från många olika långivare, utan att själv behöva ansöka 35 eller 36 gånger. Dessutom får du bara en kreditupplysning tagen på dig, som långivarna sedan får dela på.

Varför ansöka om ett lån hos Swedbank när du kan ansöka hos Advisa som skickar vidare informationen till Swedbank, SEB, Nordea, ICA Banken och 32 långivare till? Detta är fördelen med dessa låneförmedlare.

Kostnad och bindning

Det kostar inget att ansöka om lån på varken Lendo eller Advisa. I jämförelsestadiet är inget bindande, du får ett gäng förslag på räntor och villkor och kan i lugn i ro ta ställning till dina erbjudanden. Väljer du att teckna ett lån genom ett erbjudande blir detta ett bindande lån.

Lånebelopp och återbetalningstider

Hur mycket du kan låna och hur lång återbetalningstid du kan få av en långivare beror mycket på din nuvarande situation, primärt din inkomst. Däremot har både Lendo och Advisa begränsningar i vad som är möjligt att ansöka om.

Nedan kan du se skillnaderna på lånebelopp och återbetalningstid på Lendo och Advisa:

LåneförmedlareMin. krMax. krMin. årMax. år
Lendo10 000 kr600 000 kr1 år15 år
Advisa5 000 kr600 000 kr1 år20 år
Skillnaderna på lånebelopp och återbetalningstid på Lendo och Advisa.

Som du ser har Advisa lite bredare möjligheter, både kring minsta möjliga lånesumma, och i maximal återbetalningstid, det behöver dock inte betyda att du får möjlighet att få låna en mindre summa eller under längre återbetalningstid på Advisa än på Lendo.

Ränta och långivare

Det går inte att säga om du får en lägre ränta på Lendo eller Advisa, det beror på många olika faktorer och till och med tur och otur. Däremot är chansen högre till lägre ränta ju mer långivare som låneförmedlare jämför dina möjligheter till lån hos.

Eftersom Lendo samarbetar med 35 långivare och Advisa med 36 skulle det kunna vara så att Advisa i regel kan ge en lite bättre ränta, däremot måste det inte vara så.

Advisa har en långivare mer än Lendo, men det betyder inte att långivarna hos Advisa är bättre än Lendo, det kan vara tvärt om och det skiftar ofta vilka långivare som låneförmedlarna samarbetar med.

Min slutsats är att du lär få ungefär samma ränta hos Lendo och Advisa.

Kundbetyg på Trustpilot

På Trustpilot har både Lendo och Advisa 4,7 av 5 i TrustScore. Det är därför mycket svårt att bedöma om Lendo eller Advisa är bäst enligt kunder. Lendo har dock ”bara” 1 220 omdömen och Advisa hela 3 428 omdömen. Måste man utlysa en av dom som vinnare blir det därför Advisa.

Är Lendo eller Advisa bäst?

Advisa är bättre än Lendo. Anledningen är att man har fler omdömen på Trustpilot, lägre minsta belopp att låna, längre maximal återbetalningstid och hela 36 långivare istället för Lendos 35.

2 svar på ”Lendo eller Advisa?”

    • Hej! Jag är ingen rådgivare, däremot har jag studerat ekonomi i Lund. Se innehållet som en samling tankar snarare än en samling råd.

      Svara

Lämna en kommentar