HemLånLendo eller Sambla?

Lendo eller Sambla?

Lendo eller Sambla? Det är frågan! Här tar vi reda på vilken långivare som är bäst, billigast, schysstast och smidigast!

Vad är Lendo och Sambla?

Både Lendo och Sambla är låneförmedlare som fungerar på i princip samma sätt. Affärsidén är helt enkelt att sammanställda information om:

  1. Din bakgrund (inkomst, skulder, betalningsanmälrningar, ålder, tillgångar etc)
  2. Vad du vill låna (belopp och återbetalningstid)

Låneförmedlarna, Lendo och Sambla i detta fallet, tar sedan en kreditupplysning på dig. Sedan skickar låneförmedlarna ut informationen du angett, tillsammans med kreditupplysningen på dig, till alla samarbetspartners som kan vara intresserade av att ge dig ett lån. Alla långivare får alltså dela på samma kreditupplysning (bra för din kreditvärdighet!).

En illustration på hur Lendo och Sambla fungerar för dig som ansöker om ett lån.

Lendo har 37 samarbetspartners, varav Sambla trots att påstå att de har fler än 40 har just det, nämligen 40 samarbetspartners. Här vinner Sambla i antal, men Lendo i transparens. Hos Lendo framgår det tydligt att man har 37 samarbetspartners, samt vilka dessa är.

På Sambla däremot står det ”Fler än 40 långivare” på flera ställen, men de visar endast 24 av dessa påstådda 40+, när man djupdyker i detaljerna ser man på deras Partners-sida att de anger att de har 40 banker och långivare som man samarbetar med, och inte längre fler än 40 som det står på startsidan.

Jag tycker att det spontant känns tryggare hos Lendo, där informationen framgår tydligt och stämmer (eftersom att den går att verifiera då man är öppna med vilka långivare detta är).

Vem som vinner av Lendo och Sambla när det väl kommer till kritan handlar om vad du tycker är viktigast, antalet långivare (fler långivare kan ge bättre chans till låg ränta) eller ärlighet och öppenhet.

Viktigt att poängtera är att varken Lendo eller Sambla kostar något att använda. De får istället en provision från den långivaren som du genom plattformen väljer att ta ett lån genom. Det är alltså inget som du som låntagare betalar.

Kostnad och bindning

Som jag nämnde kostar det ingenting att jämföra och ansöka om ett lån genom en låneförmedlare så som Lendo eller Sambla, det är inte heller bindande.

När du sedan väljer att teckna ett lån, då är det förenat med en del kostnader. Däremot inga kostnader till Lendo eller Sambla, utan isåfall endast till långivaren som du väljer att teckna lån hos. När du tecknar ett lån är det också bindande, men inget är bindande när du jämför lån på varken Lendo eller Sambla.

Lånebelopp och återbetalningstider

Hur stor eller liten summa samt hur länge du får låna beror på hur långivarna hos respektive låneförmedlare bedömer din situation. Att det är möjligt att genom Lendo eller Sambla låna en viss summa betyder inte att alla får låna just den summan. Däremot skiljer det sig lite i vad man faktiskt över huvud taget kan ansöka om att få låna.

Nedan kan du se skillnaderna på lånebelopp och återbetalningstid på Lendo och Sambla:

LåneförmedlareMin. krMax. krMin. årMax. år
Lendo10 000 kr600 000 kr1 år15 år
Sambla5 000 kr600 000 kr1 år15 år
Skillnaderna på lånebelopp och återbetalningstid på Lendo och Sambla.

Det är tydligt vid bara en snabb anblick på lånemöjligheterna hos både Lendo och Sambla att villkoren är väldigt lika.

Vad gäller summor som du som låntagare kan ansöka om att få låna skiljer det sig i minsta summan mellan Lendo och Sambla, där Lendo som minst låter dig låna 10 000 kr och Sambla så lite som 5 000 kr. Båda har ett tak på 600 000 kr.

Vad gäller återbetalningstid är det helt identiskt mellan Lendo och Sambla, du kan ansöka om en återbetalningstid på som minst 1 år och som mest 15 år.

Ränta och långivare

Har man fler långivare är chansen såklart högre att en av dessa beviljar ett lån till villkor som du kan acceptera, däremot är det inte en absolut sanning.

Lendo har 37 långivare anslutna, och Sambla har hela 40 stycken. Det är bättre att ha 40, och alla andra faktorer lika ger det dig en lägre ränta och bättre villkor. Däremot finns det alltid en risk att en av Lendos 37 långivare bedömer din situation bättre och ger dig lägre ränta jämfört med en av Samblas 40.

Måste jag utse en vinnare när det kommer till ränta och långivare säger jag att Sambla är aningen bättre än Lendo. När det kommer till kritan lär du dock få mycket snarlika förslag från både Lendo och Sambla då båda är anslutna till flera bra långivare.

Kundbetyg på Trustpilot

På Trustpilot har Lendo 4,7 i omdöme och Sambla 4,8. Det är i princip samma, och 0,1 högre betyder mycket lite i det stora hela. Däremot har Lendo endast 1 315 omdömen och Sambla hela 14 023 stycken. Därför vinner Sambla kampen om kundbetyg.

Är Lendo eller Sambla bäst?

Sambla är bättre än Lendo. Anledningen är att man har tusentals (nästan 13 000) fler omdömen på Trustpilot än vad Lendo har, att Sambla har fler anslutna långivare samt att man kan låna mindre summor än vad man kan på Lendo.

Lämna en kommentar