HemKreditkollenHur många kreditkort kan man ha?

Hur många kreditkort kan man ha?

Kan man ha för många kreditkort? En enkel fråga med ett svårt svar. Denna artikeln handlar om eventuella nackdelar med för många kreditkort.

Hur många kreditkort man kan och bör ha beror på ens ekonomiska situation. Reser du mycket, köper i andra valutor och använder andra fördelar kan det vara smart att ha flera kreditkort. Har du däremot en mindre inkomst kan det vara bra att begränsa öppen kredit inför ett lån.

Antal kreditkort och öppen kredit

Det är inte bara antalet kreditkort som kan påverka din kreditvärdighet, den totala mängden öppen kredit är också en viktig faktor.

Man skulle med andra ord kunna säga såhär: Det är inte nödvändigtvis sämre för din kreditvärdighet att ha tre kort med en kreditgräns på 50 000 kr var än att ha ett kreditkort med en kreditgräns på 150 000 kr.

I regel är det bra att inte ha fler kreditkort än vad du behöver och har en användning av, och detsamma gäller kreditgräns.

Däremot finns det en myt vad gäller kreditgräns, att det alltid lönar sig att ha så liten kredit som möjligt. Det stämmer inte.

Det är bra att inte ha en för hög kreditgräns, vilket är en vanlig anledning till lägre kreditvärdighet. Däremot är det även negativt att ha en för låg gräns, detta eftersom att nyttjandegraden i procent blir högre, och en hög nyttjandegrad av öppen kredit anses vara negativt.

Det är alltså i många fall bättre att ha en kreditgräns på 20 000 kr och att använda 5 000 kr av dessa 20 000 kr än att använda 5 000 kr av 5 000 kr, då får du nämligen en nyttjandegrad på 100 % (du använder all din tillgängliga kredit) vilket sänker din kreditvärdighet.

Hitta det kreditkortet som är bäst för dig på Kortio

Kortio är en tjänst när du som letar kreditkort kan fylla i några frågor för att sedan få veta vilka kreditkort som Kortio anser passar dina förutsättningar allra bäst. I jämförelsen är dessutom ingenting bindande!

Kreditvärdighet är inte hela världen

För många är kreditvärdighet relativt oviktigt. Så länge du sköter din ekonomi snyggt, undviker betalningsanmärkningar och får en fast inkomst varje månad som är rimlig lär du inte stöta på några som helst problem att ta ett bolån exempelvis, speciellt om du är kund hos en bank där bolåneprocessen inkluderar ett fysiskt möte. Då kan du helt enkelt fråga om du kan få låna mer eller till lägre ränta om du avslutar dina kreditkort, i vissa fall är svaret ja, men i de flesta fallen är svaret nej.

Kreditvärdighet spelar egentligen roll på två sätt:

  1. En extremt dålig kreditvärdighet kan göra det omöjligt att betala på faktura och teckna abonnemang, vilket såklart är tråkigt.
  2. Även om bolån knappast påverkas eftesom att du kan korrigera mängden kreditkort och öppen kredit efter bankens önskningar kan det påverka mindre lån som inte hanteras manuellt, exempelvis kan du få fler erbjudanden och bättre ränta på ett snabblån hos Lendo om du har bättre kreditvärdighet.

Avsluta kreditkort som inte fyller en funktion

Det finns ingen anledning att påverka din kreditvärdighet på UC genom att ha ett gäng kreditkort som inte gör någon nytta. Därför är min rekommendation att avsluta alla kreditkort som inte gör nytta i din vardag.

Bonuskort på butiker som du sällan handlar på, resekort på bolag som du sällan reser med eller bensinkort på mackar som du sällan tankar på är exempel på typen av kreditkort som du borde avsluta.

Skaffa kreditkort som fyller en funktion

Var inte rädd för att skaffa ytterligare ett kreditkort om det fyller en faktisk funktion som kan förbättra delar av din ekonomi, speciellt inte om du inte planerar att ta ett lån inom närmsta tiden.

Tänk bara på att många kreditkort tar UC-förfrågningar löpande för att se att du fortfarande är kreditvärdig. Detta kan resultera för en onödigt stor mängd UC-förfrågningar för dig som har en stor mängd kreditkort.

Hitta det kreditkortet som är bäst för dig på Kortio

Kortio är en tjänst när du som letar kreditkort kan fylla i några frågor för att sedan få veta vilka kreditkort som Kortio anser passar dina förutsättningar allra bäst. I jämförelsen är dessutom ingenting bindande!

Ändra inte för ändrandets skull

Slutligen vill jag säga att det inte är värt att ändra bara för ändrandets skull.

Är du exempelvis nöjd med dina kreditkort men orolig för om de kan ställa till med problem för dig när du i framtiden söker bolån, ta det med din bankman då istället.

Det gör generellt sätt ingen skillnad att vara proaktiv vad gäller denna typen av ekonomiska frågeställningar. Får du ett låneerbjudande på 1 500 000 kr men behöver 1 750 000 kr eller en ränta på 1,4 % men önskar 1,3 %, fråga då din bankman om det kan göra någon skillnad att minska på dina övriga öppna krediter.

Detta istället för att avsluta ett kort som gör köp billigare för dig, och på så sätt förbättrar din ekonomi helt i onödan.

Lämna en kommentar