HemLånLåna pengar till kolonistuga

Låna pengar till kolonistuga

Eftersom att kolonilotter står på ofri grund går dessa inte att belåna med bolån, men det finns andra sätt – Låt Kredit Fokus förklara!

Varför räntan är högre på kolonistugor

Ränta är högre på kolonistugor i jämförelse med en annan stuga eller bostad, anledningen är att kolonilotter står på ofri grund.

Ofri grund betyder att marken inte ägs av samma person som äger byggnaden, och den som äger marken har enligt avtalet rätt att säga upp marken.

Det innebär en osäkerhet för banken, eftersom att merparten av värdet i en kolonistuga ofta inte är stugan i sig utan snarare marken.

Även om det är mycket sällan något sådant sker, gör det att banken inte kan räkna med en säkerhet. Banken kan när du inte betalar ett bolån ta din bostad och sälja, men banken kan inte ta din kolonistuga och sälja, eftersom att marken inte ägs av dig.

En högre risk för banken innebär en högre ränta för dig. Därför måste du som vill låna till en kolonistuga söka ett privatlån, inte ett bolån. Dessa lånen innebär en högre ränta.

Låna till kolonistuga hos Advisa

När du lånar pengar till en kolonistuga krävs mer eller mindre ett lån utan säkerhet, eftersom att få eller inga banker är villiga att använda kolonistugan som säkerhet. För absolut bästa räntan på kolonistugor rekommenderar jag att jämföra lån på Advisa.

Privatlån är bästa alternativet till bolån

Eftersom att bolån inte är en möjlighet för dig som vill köpa en kolonistuga med lån faller det naturligt att den näst bästa lösningen är ett privatlån, ett lån som du kan göra vad du vill med, eftersom att det du köper inte kommer att användas som en säkerhet för banken. Dessa lån har som sagt en högre ränta.

Men även om räntan är högre kan du jämföra denna så att räntekostnaden för din kolonistuga blir så låg som det bara går. Därför skapade jag denna artikeln, eftersom att privatlån till skillnad från bolån varierar kraftigt i ränta och att inte jämföra rätt kan göra stor skillnad i månadskostnader.

Det är mycket sällan långivare eller ens jämförelsetjänster vill gå in på vad som egentligen är en bra ränta, eftersom att långivarna vill kunna presentera vilken ränta som helst när du ansökt och få dig att tro att räntan är bra. Advisa, som jag tycker är en bra tjänst när det kommer till att jämföra lån, anger att deras ränta är från 3,06 % till 29,99 %, ett väldigt brett spann.

Jag tänkte därför ge dig lite mer rimliga räntor som jag tycker att du bör satsa på när du söker ett lån till en kolonistuga. För det är för mig självklart att en ränta på 29,99 %, som Advisa anger som maxtak, är en otroligt hög ränta som du aldrig bör acceptera. Du som jämför lån med Advisa bör sikta på en ränta kring 7 till 8 % ungefär.

Har du betalningsanmärkningar eller en inkomst som skiftar mycket kan du förvänta dig en något högre ränta.

Låt oss anta att kolonistugan du vill köpa kostar 200 000 kr. I själva verket skiljer det sig massor, och det är inte ovanligt att kolonistugor kostar 50 000 kr, men inte heller 400 000 kr. Nedan kommer jag däremot att använda 200 000 kr som ett exempel för att visa hur en bra respektive dålig ränta påverkar räntekostnaden som du måste betala så länge du har lånet.

Tabellen nedan jämför priset för dig att låna 200 000 kr till en kolonistuga med olika räntor:

RäntaRäntekostnaden per år
7 %14 000 kr
14 %28 000 kr
20 %40 000 kr
29,99 %59 980 kr
Skillnaden i kostnad mellan en bra och en dålig ränta.

Låna till kolonistuga hos Advisa

När du lånar pengar till en kolonistuga krävs mer eller mindre ett lån utan säkerhet, eftersom att få eller inga banker är villiga att använda kolonistugan som säkerhet. För absolut bästa räntan på kolonistugor rekommenderar jag att jämföra lån på Advisa.

Andra lösningar

Innan jag avslutar artikeln känns det som att det är ansvarsfullt att redovisa några kreativa sätt att undvika att behöva ta ett lån. Din kolonistuga blir oundvikligen dyrare med lån än utan, eftersom att lån alltid medföljer diverse avgifter och räntor. Därför vill jag presentera tre knep som är värda att fundera på för att undvika att ta ett lån om det finns andra lösningar.

Köp kontant

Detta är kanske det mest självklara tipset av alla, och du som läser denna artikeln har ju inte pengarna till en kolonistuga på kontot, men du kanske kan sälja något? Det kan vara smart att sälja något som du behöver, men bara inte just nu, för att sedan köpa något liknande, begagnat såklart, när du har råd igen. Även om det inte täcker hela kostnaden för kolonistugan innebär det att du behöver låna mindre, vilket minskar räntekostnaden.

Belåna ”riktig” bostad

Ett annat sätt att finansiera din nya kolonistuga på kan vara genom att belåna en bostad som går att ha ett bolån på. Detta är ett smart sätt att ta ett lån på eftersom att bolån har en mycket lägre ränta än privatlån. Att göra detta kräver dock två saker:

  1. Att du har en bostad som går att belåna antingen genom ett nytt lån eller genom att öka ditt nuvarande lån.
  2. Att kolonistugan som du vill köpa är så pass dyr att det lönar sig att belåna din bostad, det är nämligen så att man brukar behöva belåna med minst 100 000 kr för att få ta ett lån på en obelånad bostad eller för att få öka på ett redan existerande bolån.

Hyr en kolonilott

Ett annat sätt att inte behöva låna pengar för att köpa kolonilotten är helt enkelt genom att inte köpa en kolonilott, utan genom att istället hyra en. Kanske finns det en bra kolonilott att hyra som inte är allt för långt ifrån när du eller ni bor idag? Kolla gärna på din kommuns hemsida, men också Blocket, där finns det en hel del kolonistugor som hyrs ut nämligen.

Lämna en kommentar