HemLånLendo eller Zmarta?

Lendo eller Zmarta?

Det finns två riktiga storspelare inom låneförmedling, Lendo och Zmarta, frågan är vilken som är bäst? Det tar vi på Kredit Fokus reda på!

Vad är Lendo och Zmarta?

Lendo och Zmarta är låneförmedlare som hjälper dig att jämföra lån för att hitta ett bra lån med en rimlig ränta som du kan acceptera.

Affärsidén är densamma hos både Lendo och Zmarta. Man samlar och sammanställer dina uppgifter, skickar vidare till långivare och presenterar de bästa förslagen på villkor från de olika långivarna till dig.

Hittills i processen är inget bindande, vilket också är ett stort plus. Du har alltså all tid i världen att själv, hemma vid skrivbordet, jämföra dina erbjudanden. Utan att vara rädd för att du bundit dig till något.

En illustration på hur Lendo och Zmarta fungerar för dig som ansöker om ett lån.

Både Lendo och Zmarta samarbetar med 37 långivare. Det är riktigt bra, eftersom att hela 37 långivare då har chansen att ta en titt på dina uppgifter för att erbjuda ett så bra lån som möjligt.

Värt att notera att oavsett mängden långivare delar dessa på en och samma kreditupplysning från Lendo respektive Zmarta. Du har alltså inget att förlora på att tjänsterna samarbetar med många långivare, tvärt om.

Både Lendo och Zmarta finansieras dessutom helt genom provisioner från den långivaren som du bestämmer att teckna lån hos.

På det sättet blir alla vinnare, du får förslag från flera långivare med endast en kreditupplysning, långivaren behöver endast betala en summa till låneförmedlaren för ett lån som de garanterat får, till skillnad från exempelvis TV-reklam där ingenting är säkert, och Lendo/Zmarta får pengar för att ge dig det bästa lånet de kan få fram genom alla samarbetspartners som de tillhandahåller.

Kostnad och bindning

Det kostar alltså ingenting för dig att använda dig av en låneförmedlare, och räntan blir inte heller högre för att du ansöker genom en låneförmedlare istället för att vända dig direkt till banken.

Däremot ska det såklart nämnas att det är förenat med både kostnader och bindande avtal att faktiskt teckna ett lån. Det gäller både Lendo och Zmarta, att det är kostnadsfritt och förutsättningslöst att jämföra, men bindande att teckna något av de erbjudanden som du presenteras.

Lånebelopp och återbetalningstider

Faktiska villkor på ditt lån beror på din situation. Det som däremot skiljer låneförmedlare är vad som över huvud taget är möjligt att ansöka om.

Nedan kan du se skillnaderna på lånebelopp och återbetalningstid på Lendo och Zmarta:

LåneförmedlareMin. krMax. krMin. årMax. år
Lendo10 000 kr600 000 kr1 år15 år
Zmarta5 000 kr600 000 kr1 år20 år
Skillnaderna på lånebelopp och återbetalningstid på Lendo och Zmarta.

Även om villkoren är mycket lika kan vi se att det skiljer sig när det kommer till vad som är möjligt att ansöka om, Zmarta är lite friare.

Vad gäller både största summa som går att låna, samt minsta återbetalningstid, erbjuder låneförmedlarna precis samma.

När det kommer till minsta summa som går att låna erbjuder dock Zmarta dig att ansöka om att låna 5 000 kr, hos Lendo är minsta möjliga summa att låna 10 000 kr. Den längsta återbetalningstiden som går att välja på Zmarta är hela 20 år, på Lendo är den 15 år.

När det kommer till frihet i ansökan och anpassning av lån vinner alltså Zmarta, även om de allra flesta nog ändå vill låna över 10 000 kr och betala tillbaka snabbare än 15 år.

Ränta och långivare

Jag brukar beskriva sambandet mellan fler långivare och bättre möjlighet till låg ränta, men både Lendo och Zmarta erbjuder precis 37 långivare i sina respektive jämförelser. Därför går det inte att utse vem som har störst chans till lägre ränta.

Kundbetyg på Trustpilot

På Trustpilot har Lendo 4,7 i omdöme och Zmarta 4,6 . Det är i princip samma, och 0,1 högre betyder mycket lite i det stora hela. Däremot har Lendo endast 1 321 omdömen och Zmarta hela 3 135 stycken. Därför vinner Zmarta kampen om kundbetyg.

Är Lendo eller Zmarta bäst?

Zmarta är bättre än Lendo. Anledningen är att man har tusentals (nästan 3 000) fler omdömen på Trustpilot än vad Lendo har, att man på Zmarta kan låna mindre summor och välja en längre återbetalningstid.

Lämna en kommentar