HemLånLåna pengar till häst

Låna pengar till häst

Att låna pengar till en häst är sunt så länge du har en plan på hur du ska betala tillbaka. Hitta det bästa hästlånet med Kredit Fokus!

En häst är dyr och ett lån kan därför vara nödvändigt

Det är såklart bäst att betala allt kontakt, men precis som exempelvis bilar och andra typer av dyrare köp är lån en rimlig metod för att kunna ha råd med något och sprida ut kostnaderna. Många av oss hade nämligen inte haft råd med en bil när vi behövde denna, eller en häst inom väldigt många år, om vi inte tagit ett lån.

Självklart är det i själva verket oftast dyrare att finansera ett köp genom ett lån än inte, särskilt om du inte kan tjäna pengar på det som du med lånet planerar att köpa.

Däremot finns det som sagt en tid och plats för ett bra lån, det kanske är värt det för dig att behöva betala tillbaka summan plus en kostnad för att få låna (eventuella avgifter och ränta) för att kunna köpa en häst snart och inte om, beroende på din ekonomi, väldigt många år.

Det är som sagt självklart alltid bäst att betala direkt, men det näst bästa är ett bra lån med en låg ränta som gör att du kan skaffa en häst så snart som möjligt utan att det påverkar din ekonomi allt för mycket. Viktigt att komma ihåg är att det alltid kommer att bli dyrare med lån än utan, även om jag såklart ska hjälpa dig att undvika en hög ränta.

Låna till häst hos Advisa

Att köpa en häst kan vara kostsamt, även med ett bra lån. Därför är det smart att göra allt vad man kan för att minimera ränta och på så vis kostnaden för lånet. Detta gör du bäst på Advisa, där du kan jämföra flera långivare utan att binda dig till något.

En häst är ingen säkerhet för långivaren

En häst är till skillnad från en bostad eller en fastighet ingen säkerhet för banken. På det sättet skiljer sig ”hästlån” från exempelvis bolån.

Anledningen till att jag skriver ”hästlån” i parantes är eftersom att det egentligen bara är en marknadsföringsterm på ett privatlån ägnat att gå till en häst. Eftersom att hästen inte är en säkerhet för banken spelar det ingen roll om du egentligen köper en häst med ditt hästlån.

Resultatet är att risken är högre för banken, eftersom att ingenting finns tillgängligt för banken att ta över ägandet på ifall du inte kan betala tillbaka lånet, banken kommer ju inte ta hästen ifall du missar en återbetalning.

Eftesom att lånet är mer riskabelt är banken att ge ut är räntan också högre för dig, vilket är varför det för denna typen av lån är bra att jämföra lån och på så viss minimera räntan.

Ränta på hästlån

Eftersom att hästen inte går att använda som säkerhet och eftersom att banken därmed inte får en säkerhet blir räntan därför högre. Frågan är hur mycket högre?

Svaret är att räntan blir mycket högre än ett bolån, men jämför du noga kan du minimera den. Den faktiska räntan på ett privatlån utan säkerhet beror på:

  • Hur din inkomst ser ut
  • Hur dina kostnader ser ut
  • Hur dina skulder ser ut
  • Eventuella betalningsanmärkningar

Advisa är en långivare som jag brukar rekommendera för privatlån som sker helt utan säkerhet. Anledningen är att Advisa är trovärdiga, transparenta och jämför med många långivare.

För dig som inte har full koll på hur låneförmedlare som Advisa fungerar tänkte jag förklara det lite kort. För att behålla en god kreditvärdighet vill man att det sker så få kreditupplysningar på ens namn som bara möjligt.

Vill man däremot få en låg ränta vill man, tvärt om, be så många långivare som möjligt att kika på ens ekonomi och erbjuda deras bästa ränta. Varje ansökan genererar en kreditupplysning som i sin tur gör din kreditvärdighet sämre.

Det löser en låneförmedlare, så som Advisa exempelvis. Advisa jämför 36 olika långivare för att ge dig som söker ett lån en så bra ränta som möjligt. Det som är häftigt är att Advisa skickar vidare informationen som du anger för Advisa till långivarna, samt en kreditupplysning, också kallat en UC, som Advisa själva tar.

Det innebär att många långivare får chansen att ge dig ett deras bästa erbjudande, men alla får dela på en kreditupplysning som Advisa tagit.

En genomsnittlig häst kan kosta ungefär 50 000 kr, även om det såklart beror på, allt mellan 10 000 kr till 300 000 kr är vanliga summor när det kommer till hästköp. Jag vill presentera ett räkneexempel på hur låg respektive hög ränta kan påverka dina räntekostnader, därför säger vi 50 000 kr bara för att ha något att utgå ifrån, även om det som sagt varierar kraftigt.

Tabellen nedan jämför priset för dig att låna 50 000 kr till en häst med olika räntor:

RäntaRäntekostnaden per år
7 %3 500 kr
14 %7 000 kr
20 %10 000 kr
29,99 %14 995 kr
Skillnaden i kostnad mellan en bra och en dålig ränta för hästar.

Låna till häst hos Advisa

Att köpa en häst kan vara kostsamt, även med ett bra lån. Därför är det smart att göra allt vad man kan för att minimera ränta och på så vis kostnaden för lånet. Detta gör du bäst på Advisa, där du kan jämföra flera långivare utan att binda dig till något.

Finansiera hästen på andra sätt

För att jag med gott samvete ska kunna tipsa dig om att ta ett lån för att köpa hästen som du funderat på att köpa måste jag först presentera lite alternativ, som är värda att fundera över innan man bestämmer sig för att ta ett lån.

Sköter du ditt lån och betalar av i tid är det normalt sätt ingen fara, kikar man på min räntekalkyl ovan ser man att räntan rör sig om ett antal tusenlappar om året, det är för dig en en löpande stabil inkomst generellt sätt ingen fara.

Missköter du däremot din ekonomi och inte betalar tillbaka lånen som du ska kan ett sådant lån innebära stora ekonomiska bekymmer, med avgifter och räntor som tillkommer när du missar betalningar. Därför tänkte jag presentera alternativ till lån, troligen har du redan övervägt mina förslag nedan, men det kan vara värt att överväga igen för att undvika ett lån.

Köp hästen kontant

Detta är det mest självklara, och du som söker ett lån till en häst har troligtvis inte pengarna på kontot som det ser ut idag, men du kanske kan spara ett tag för att antingen köpa hästen med sparpengar alternativt behöva låna mindre. Eller kanske sälja något annat för att kunna köpa hästen kontant eller i alla fall låna mindre? Allt är värt att undersöka.

Rid en annans häst

Är det inte hästen i sig utan snarare ridningen som du vill åt kan du undersöka om du bor nära ett stall där du kan få rida, antingen som ett betalt medlemskap eller mot att du tar hand om en häst litegrann. även stall som inte öppet erbjuder medlemskap kan vara värda att kontakta.

Vill du egentligen ha en häst, men saknar att rida också, kan ju detta vara ett alternativ medans du sparar till att utan ett lån kunna köpa en häst.

Belåna en bostad

Ett tredje sätt att finansiera en häst på genom att belåna din nuvarande bostad. Har du en bostad som antingen är helt avbetald eller i alla fall inte belånad till 85 % kan du eventuellt öka på lånet lite, på så viss blir bostaden bankens säkerhet och du får ett lån till din häst, ett ”hästlån”, till en mycket lägre ränta.

Innan du kontaktar din bank för att ta reda på om detta i din situation är möjligt är det värt att understryka att alternativet endast gäller dig som vill köpa en lite dyrare häst, de flesta banker kräver nämligen att du ökar på ditt nuvarande bolån, eller belånar på nytt, med minst 100 000 kr.

Lämna en kommentar