HemKreditkollenPåverkar kreditkort bolån?

Påverkar kreditkort bolån?

Kan ett kreditkort påverka dina möjligheter till ett bra bolån? Det korta svaret är ja, det kan det. Här djupdyker vi i frågan!

Ett kreditkort kan påverka dina möjligheter till bolån och även summan som du får låna och köpa bostad för eftersom att kreditkort precis som andra krediter anses vara öppna krediter.

Det bästa är att inte ha ett kreditkort

Det bästa för ditt bolån är att ha en kreditvärdighet som är så bra som möjlig. Det bästa sättet att garantera att ett kreditkort inte minskar din kreditvärdighet är att inte ha ett kreditkort.

Även om kreditkort i många länder förbättrar ens kreditvärdighet fungerar det inte så i Sverige, i Sverige anses kreditkort som öppna krediter och är därför bara negativt för din kreditvärdighet.

Minimera antalet kreditkort

Behöver du kreditkort alternativt får stora fördelar i din vardag av att ha ett kreditkort går det absolut att kombinera kreditkort med bolån, däremot kan du göra ditt bästa för att kreditkortet inte ska minska din möjliga lånesumma alldeles för mycket eller påverka bolåneräntan negativt är att minimera antalet kreditkort.

Kanske har du idag flera stycken men klarar dig på ett? I så fall har du en ypperlig möjlighet att förbättra din kreditvärdighet genom att avsluta korten som du inte behöver.

Ha en rimlig kreditgräns på ditt eller dina kreditkort

Nästa tips från mig är att ha en rimlig kreditgräns på dina kreditkort. Räkna ihop den samlade kreditgränsen på dina kreditkort och värdera om den gränsen är rimlig.

Rimlig är dock inte synonymt med låg. En för låg kreditgräns kan göra att du kan behöva höja den framöver, vilket vanligtvis skapar en förfrågan hos UC som syns för banken. Dessutom baseras din kreditvärdighet delvis även på nyttjandegrad av dina öppna krediter.

Det innebär att den som har en kreditgräns på 50 000 kr och använder i snitt 10 000 kr av den kan ha en bättre kreditvärdighet än den som har en kreditgräns på 10 000 kr och vanligtvis använder hela denna, eftersom att hög nyttjandegrad av öppna krediter anses vara en risk.

Det kan dock såklart även vara negativt att ha en kreditgräns som är mycket hög, särskilt om din inkomst inte är det.

Se till att oanvända krediter är avslutade

Mitt sista tips vad gäller bolån och kreditkort är att se till att alla dina oanvända krediter är avslutade. När du skaffar ett kreditkort eller köper något på avbetalning öppnas ett kreditkonto i ditt namn, och ibland är dessa inte avslutade trots att produkten är avbetalad.

Därför rekommenderar jag dig att ta en kreditupplysning på dig själv om du är osäker på detta, för att säkerställa att inga outnyttjade krediter finns kopplade till dig, för att i så fall avsluta dessa.

Det finns ”kreditkort” som inte påverkar bolån

Det finns ett bankkort med kreditliknande funktion som Klarna ger ut, nämligen Klarnakortet. Detta bankkort går att koppla mot krediter som skapas hos Klarna, men som inte syns i UC.

För att klargöra detta är Klarnakortet inget kreditkort, utan ett bankkort, där du kan välja i appen om du vill att köpen ska dras direkt från ditt nuvarande konto i din nuvarande bank, om du vill delbetala köpet, eller skjuta upp betalningen.

Det tas ingen UC när du skaffar Klarnakortet, däremot tas det en kreditupplysning med Creditsafe, Decidas och/eller Bisnode. Resultatet är att kreditupplysningen inte syns för banken, och på så vis påverkar det inte ditt bolån.

Klarna rapporterar inte heller in öppna krediter, alltså gränsen på ditt Klarnakort, till UC. Inte heller pågående delbetalningar.

Klarnakortet är alltså det ultimata kortet för dig som vill ha funktionerna av ett kreditkort utan att det på något sätt ska påverka ditt UC-Score.

Lämna en kommentar