HemLånLåna pengar till villavagn

Låna pengar till villavagn

Villavagnar kan inte finansieras genom vanligt bolån, därför blir räntan högre. Man kan dock göra allt man kan för att minimera räntan.

Varför räntan är högre på villavagnar

Det är inte ovanligt att fundera på att ersätta eller komplettera nuvarande bostaden med en villavagn.

En bostad är ett hus, ett rum eller en lägenhet, vilket tyvärr betyder att villavagnar även om de kan användas som bostäder inte är det enligt den definitionen som bankerna använder. Därför kan man inte ta ett bolån för att finansiera inköpet.

Låna till villavagn hos Advisa

När du lånar pengar till en villavagn krävs mer eller mindre ett lån utan säkerhet, eftersom att få eller inga banker är villiga att använda villavagnen som säkerhet. För absolut bästa räntan på villavagnar rekommenderar jag att jämföra lån på Advisa.

Lån utan säkerhet är ofta lösningen

Eftersom att man inte kan använda sig av det traditionella bolånet när man vill köpa en villavagn blir det tyvärr det mindre traditionella lånet utan säkerhet som är lösningen. Det är såklart tråkigt för den som vill köpa en villavagn eftersom att räntan på den typen av lån är högre.

Däremot kan man göra allt i sin makt för att minimera räntan på ett sådant lån. Därför rekommenderar jag dig som vill låna till att köpa en villavagn att noggrant jämföra lån utan säkerhet för att ändå få så låg ränta som möjligt.

En bra ränta på ett lån utan säkerhet är det väldigt få som är öppna om, eftersom att långivarna vill kunna presentera vilken ränta som helst och sedan påstå att den är bra. Advisa exempelvis anger att deras ränta är från 3,06 % till 29,99 %, ett väldigt brett spann.

Du som vill låna till en villavagn till en så låg ränta som möjligt och har en hyfsad kredittrovärdighet kan sikta på att försöka få ett lån med en ränta på 7 % ungefär. Det är en bra ränta för ett lån utan säkerhet. 29,99 % som jag nämnde tidigare, är däremot inte det.

Tabellen nedan jämför priset för dig att låna 300 000 kr till en villavagn med olika räntor:

RäntaRäntekostnaden per år
7 %21 000 kr
14 %42 000 kr
20 %60 000 kr
29,99 %89 970 kr
Skillnaden i kostnad mellan en bra och en dålig ränta.

Låna till villavagn hos Advisa

När du lånar pengar till en villavagn krävs mer eller mindre ett lån utan säkerhet, eftersom att få eller inga banker är villiga att använda villavagnen som säkerhet. För absolut bästa räntan på villavagnar rekommenderar jag att jämföra lån på Advisa.

Andra möjliga lösningar

För dig som vill undvika denna kostnaden finns det i princip två alternativ som kan fungera för en del, dock inte alla. I många fall är nämligen ett lån den enda lösningen, men här presenterar jag två andra möjliga lösningar som kan fungera för vissa.

Köp kontant

Har du möjligheten att köpa kontant, antingen genom att du redan har pengarna på ett konto eller någon nuvarande bostad som du kan tänka dig att sälja, då kan du spara pengar genom att slippa ta ett lån och betala räntan.

Belåna nuvarande bostad

Ett annat alternativ är att belåna den nuvarande bostaden. Detta fungerar självklart inte för dig som inte äger din bostad eller för dig som har en mycket belånad bostad. För dig som äger en bostadsrätt, ett hus eller ett fritidshus som du inte vill sälja kan detta vara en bra lösning.

Det är smartare att belåna en bostad än att ta ett lån utan säkerhet, eftersom att räntan är betydligt lägre på bolån. På så vis kan du finansiera en villavagn med ett bolån, trots att man egentligen inte kan ta ett bolån för att finansiera ett sådant köp.

Lämna en kommentar