HemKreditkollenÄr kreditkort värt det?

Är kreditkort värt det?

Bör man skaffa ett kreditkort? Det beror såklart på vilka fördelar ett kreditkort kan ge dig som du har nytta av. Låt oss djupdyka!

Fördel: Kreditkortet kan ge dig ekonomiska fördelar

Det är ingen hemlighet att ett bra kreditkort kan ge dig fördelar som du inte kan få ta del av genom ett vanligt bankkkort.

Exempel på fördelar som ett kreditkort kan ge:

  • Bonus på nischprodukter
  • Cashback
  • Skippa växlingsavgifter
  • Skippa årsavgifter

Bonus på nischprodukter

Kreditkort som ger bonus på olika typer av nischprodukter och nischtjänster är en mycket vanlig typ av kreditkort. Detta inkluderar bland annat bensinkort, matkort, resekort och shoppingkort. Alltså kort som gör det billigare att köpa en viss typ av produkt i en viss butik eller en samling av butiker.

Det finns några få kort utan kredit som ger en viss bonus på viss butiker, exempelvis ICAs bankkort, men det är ovanligt och bonusen är ofta mycket begränsad.

Cashback

Kreditkort med cashback innebär att man får tillbaka en viss procent på allt eller en del av det man köper. Det finns kreditkort som ger hög cashback hos en viss butik, exempelvis Kompletts kreditkort på det man köper på Komplett, det finns även kort som ger en mindre cashback överallt.

Mig veterligen finns det inga vanliga bankkort med cashback, än så länge i alla fall.

Skippa växlingsavgifter

Det finns några kreditkort utan växlingsavgifter tillgängliga i Sverige, denna fördelen betyder inte så värst mycket för dig som inte handlar så mycket i annan valuta. Däremot kan den göra stor skillnad för dig som ofta reser utomlands eller köper på internet i annan valuta.

Det finns mig veterligen inga vanliga bankkort utan valutaväxlingspåslag, däremot skiljer sig storbankernas växlingsavgifter mycket.

Skippa årsavgifter

En annan anledning att vara intresserad av kreditkort är att du med hjälp av ett sådant kort kan göra samtliga av dina banktjänster kostnadsfria.

Det är nämligen så att några banker erbjuder gratis konto med betalningar, BankID och Swish, där det helt enkelt bara är bankkortet som kostar något. Kombinera det med ett kreditkort utan månads- och årsavgifter och dina banktjänster blir gratis.

Mig veterligen finns det inga vanliga bankkort utan denna typ av löpande avgift.

Hitta det kreditkortet som är bäst för dig på Kortio

Kortio är en tjänst när du som letar kreditkort kan fylla i några frågor för att sedan få veta vilka kreditkort som Kortio anser passar dina förutsättningar allra bäst. I jämförelsen är dessutom ingenting bindande!

Nackdel: Kreditkortet kräver ansvar

Den stora nackdelen med ett kreditkort är att det kräver ansvar, man är inte längre begränsad av hur mycket man har råd att handla för, utan bara av ens kreditlina och disciplin.

Det man får göra är helt enkelt att tänka efter själv, är man en sådan person som klarar av att ha tillgång till pengar utan att spendera dessa, eller tycker man att det är svårt?

Det är onödigt att chansa, fördelarna med ett kreditkort är inte så stora att de gör det värt det att riskera att hamna i en skuldfälla.

Så, är det värt det?

Använder man det ”rätt” är det värt det att skaffa ett kreditkort. Man får välja vilket kort och vilka fördelar man värdesätter att få, och kan välja kort som, om man använder dessa rätt, inte har några avgifter alls.

Hitta det kreditkortet som är bäst för dig på Kortio

Kortio är en tjänst när du som letar kreditkort kan fylla i några frågor för att sedan få veta vilka kreditkort som Kortio anser passar dina förutsättningar allra bäst. I jämförelsen är dessutom ingenting bindande!

Har man däremot svårt att hålla i pengar kan ett kreditkort vara början till en livslång skuldsättning med konstanta skulder som man känner aldrig riktigt tar slut.

Det är därför viktigt att tänka efter själv, kan man hantera en kredit är ett kreditkort självklart värt det, kan man inte det kan ett kreditkort göra mer skada än nytta.

Lämna en kommentar