HemKreditkortKlarnakortet recension

Klarnakortet recension

Klarnakortet är ett relativt nytt kreditkort helt utan årsavgifter, men hur jämför det sig med andra mer etablerade kreditkort?

Kortfakta

Årsavgift0 kr
KreditInviduell
Ränta19,9 %
Effektiv ränta29,22 %
Dröjsmålsränta24 % plus gällande referensränta
RäntefrittUpp till 45 dagar vid månadsfaktura för 29 kr alternativt 14 dagar
UtgivareVisa
UttagsavgiftKan inte användas för kontantuttag
ValutapåslagVisa-växelkursen utan påslag från Klarna
Aviavgift29 kr vid månadsfaktura, 0 kr vid betalning inom 14 dagar
Påminnelseavgift29 kr för påminnelse på under 60 kr och 60 kr för köp över 60 kr

Jämför kreditkort på Kortio

Istället för att själv jämföra om Klarnakortet är rätt kreditkort för dig kan du på Kortio fylla i några frågor för att deras algoritm sedan räknar ut vilket som är det bästa kreditkortet för dig. Det är gratis och icke-bindande att jämföra kreditkort på Kortio.

Vad är Klarnakortet?

Klarnakortet är nästan som en blandning mellan ett bankkort och ett kreditkort, en slags mix.

Det enklaste sättet att förstå vad Klarnakortet egentligen är, det är genom att tänka sig hur Klarna fungerar när du betalar på nätet, fast i kortform. När man använt Klarnakortet händer precis samma sak som när man använt Klarna som betalalternativ på nätet.

Man kan på Klarnas hemsida samt i Klarna-appen välja mellan två olika sätt för kortet att bete sig på: Antingen skapar kortet en autogiro-dragning för varje köp som du kör med kortet. Då beter sig kortet som ett bankkort fast med en möjlighet att spendera mer än vad man har och med en försening på betalningarna på ett par dagar.

Alternativet är Klarnas betala inom 14 dagar-alternativ. Då skapas en kostnadsfri faktura för varje köp som du gör med kortet, som du inom 14 dagar kan välja att antingen betala (kostnadsfritt) alternativt dela upp under olika långa tidsperioder på olika sätt (förenat med en kostnad).

Dessutom kan du välja att kortet ska hantera olika belopp på olika sätt, till exempel att kortet ska skapa en faktura som du betalar månadsvis på belopp över en viss summa, men drar småköp direkt. Denna metoden kallas för månadsfaktura och då tillkommer en avgift på 29 kr oavsett mängd köp.

Är Klarnakortet bra eller dåligt?

Klarnakortet är ett bra kort som jag personligen använder tillsammans med mitt kort från Handelsbanken som huvudsakliga betalkort.

Anledningen till att jag uppskattar Klarnakortet är på grund av friheten som det ger mig. Jag måste inte ha en så stor budget utan kan välja att investera majoriteten av mina pengar, eftersom att jag vet att jag har en 14-dagars kostnadsfri kredit att använda som räcker tills nästa lön.

Dessutom köper jag mycket i annan valuta, mestadels USD & EUR. Där använder Klarna Visas växelkurs utan några egna tillägg från Klarnas håll. Detta ger inte ett kort helt utan valutapåslag så som vissa andra kreditkort, men det gör det mycket billigare än vad samma köp hade kostat med mitt kort från Handelsbanken.

Klarnakortet är också bra eftersom att det per definition inte är ett kreditkort, utan istället bara ett sätt att konvertera fysiska köp till Klarna-köp. Detta gör i sin tur att kortet inte syns som en kredit på UC, vilket är tacksamt för den som i framtiden vill ta eller omförhandla någon typ av lån.

Klarnakortet mer djupgående

Nu kan du det grundläggande om vad Klarnakortet är för något och hur det fungerar, denna delen är för dig som gillar att gräva i detaljerna!

Ränta

Räntan på Klarnakortet är helt individuell och är därför svår att jämföra med andra kreditkort.

Kreditgräns

Kreditgränsen på Klarnakortet är precis som räntan helt individuell och är därför svår att jämföra med andra kreditkort.

Uttag

En nackdel med Klarnakortet är att det inte är möjligt att göra kontantuttag. Kontantuttag på kreditkort är ofta förknippat med höga avgifter, men med Klarnakortet är det alltså inte möjligt över huvud taget.

Kreditupplysning

Klarna tar en kreditupplysning på den som ansöker om Klarnakortet, dock är detta en kreditupplysning som inte påverkar ditt kreditbetyg eftersom att den inte sker genom UC. Istället använder sig Klarna av Creditsafe, Decidas och Bisnode.

Valutapåslag

Klarna tar inte själva ut något eget valutapåslag när du genomför ett köp med Klarnakortet. Däremot använder sig Klarna av Visas växelkurs som innehåller ett påslag från Europeiska centralbankens växelkurs.

I regel är Klarnakortet ett mycket billigare kort att använda för köp i annan valuta i jämförelse med korten från storbankerna, däremot kan det inte bli billigare än kreditkorten utan valutapåslag, som det faktiskt finns en del av.

Jämför kreditkort på Kortio

Istället för att själv jämföra om Klarnakortet är rätt kreditkort för dig kan du på Kortio fylla i några frågor för att deras algoritm sedan räknar ut vilket som är det bästa kreditkortet för dig. Det är gratis och icke-bindande att jämföra kreditkort på Kortio.

Villkor

I artikeln nämner jag lite grundläggande villkor samt vilka avgifter som gäller i olika situationer och så, men det är såklart bra att läsa igenom kortets villkor själv också för att ha full koll på vad man ger sig in på innan man tecknar något.

Klarnas kortvillkor är dessutom inte så krångliga att läsa igenom för dig som är lite småsugen på att läsa avtalstexter!

Snabba frågor

Är Klarnakortet ett kreditkort?

Nej, per definition är Klarnakortet inget kreditkort. Däremot delar kortet många av för- och nackdelarna som kreditkort associeras med.

Hur lång är leveranstiden på Klarnakortet?

Att få Klarnakortet tar enligt egen erfarenhet ungefär 5 dagar. Däremot kan du genom både Apple- och Google Pay använda kortet direkt efter det att du blivit godkänd, trots att du inte har tillgång till kortet fysiskt.

2 svar på ”Klarnakortet recension”

 1. Spännande tolkning du gör att det ”per definition inte är ett kreditkort”…… skulle vara intressant att förstå din definition av kreditkort då den tydligen skiljer sig från vad som är vedertaget

  Svara
  • Hej Stefan! Absolut kan jag förklara det, Klarna själva anser inte att kortet är ett kreditkort. Det gör inte heller Financer, Allt Om Kreditkort, Kortly eller Credi. Anledningen till detta är eftersom att du inte får en månadsfaktura på dina betalningar om du inte köper till tjänsten, du kan betala alla dina köp med autogiro mer eller mindre direkt (dras inom några dagar) om du vill.

   Därför refererar Klarna till kortet som ett betalkort med flexibiliteten att att alla ens köp betalas direkt, senare, eller kanske en blandning av båda. Något man inte kan göra med ett kreditkort, där köpen hamnar på en kredit.

   Svara

Lämna en kommentar