Behöver du en traktor för att försörja dig? Har din nuvarande gått sönder eller har behovet av en traktor uppstått nu? Låt mig hjälpa dig.
Innehållsförteckning
Traktorn är för väldigt många nödvändig
Det är såklart bra att inte konsumera när man inte har pengar, därför skriver jag inte guider kring lån till prylar och konsumtionsartiklar som egentligen är mycket onödiga att köpa för den som faktiskt inte har råd.
En traktor kan jag dock känna är ett undantag, du som är redo att låna pengar för att skaffa en traktor gör det inte av skälet att du gillar att konsumera, utan eftersom att du behöver en traktor. Antingen behöver du traktorn i jobbet, för att tjäna pengar, eller för att undvika att köpa in tjänsten som du själv kan genomföra med en traktor.
I båda fallen blir traktorn en fördel för din ekonomi, och inte en nackdel. Därför vill jag hjälpa dig som vill köpa en traktor, finansierad med lån, att hitta det bästa lånet.
Sanningen är ju nämligen den att även om det bästa är att inte låna och inte betala någon ränta över huvud taget är det näst bästa att låna precis vad man behöver och betala så lite ränta som bara möjligt. Det sistnämnda är vad jag kommer försöka hjälpa till med i denna artikeln, att hitta det bästa traktorlånet så att du på så vis undviker en för hög ränta.
En traktor kan inte användas som säkerhet
Tyvärr kan traktorer inte användas som säkerhet för banken, det betyder kort och gott att räntan aldrig kommer att vara så låg som när man exempelvis köper en lägenhet eller hus med ett så kallat bolån.
Anledningen är att banken inte har någon säkerhet, något att ta om du inte betalar. Traktorn är ingen säkerhet eftersom att banken inte kan bedöma värdet på ett bra sätt, pantsätta den och eventuellt sälja den genom deras mäklare om du inte betalar, som de kan med en lägenhet eller ett hus.
Resultatet för dig som låntagare är tyvärr att räntan blir högre, eftersom att lånet för banken innebär högre risk då lånet sker utan säkerhet.
Ränta på traktorlån
Eftersom att lånet, som tidigare nämnt, är utan säkerhet är räntan högre på denna typ av lån. Men hur mycket högre?
Det beror på vilken långivare du väljer, hur du väljer att jämföra ditt lån och din finansiella situation, så som:
- Hur ser din inkomst ut?
- Hur ser dina kostnader ut?
- Hur ser dina skulder ut?
- Har du betalningsanmärkningar, i så fall, hur många och från när?
Advisa, som jag brukar rekommendera, har ett räntespann på mellan 3,06 och 29,99 %. Det säger inte så mycket eftersom att det spannet är så väldigt stort. Jag tror att de sätter ett tak på 29,99 % % så att man nästan oavsett vilken ränta man får tror att man gjort ett bra deal, eftersom att man inte lär bli erbjuden i närheten av 29,99 %.
Söker du ett lån genom Advisa, som är den låneförmedlare som jag tycker är allra bäst, och har en OK finansiell situation som inte utesluter att många långivare är villiga att ge dig ett lån tror jag att du kan få en ränta på ungefär 7 eller 8 % på ditt traktorlån. Får du däremot närmare 29,99 % ska du inte vara nöjd utan istället fortsätta jämföra.
Det som är bra är att ingenting är bindande på Advisa tills det att du tecknar. Du kan alltså ansöka om ett lån och se vilka erbjudanden du får innan du bundit dig till något. Advisa har dessutom hela 37 långivare, så chansen att du hittar något bra lån med en ränta som du kan acceptera är rätt hög.
En traktor kan kosta så otroligt olika beroende på vilken typ av traktor det är du behöver, och det säger jag av erfarenhet. En traktor kan verkligen kosta 10 000 kr, men också många hundratusen kronor. Låt oss säga att traktorn som du behöver kostar 90 000 kr, bara för att illustrera hur en låg eller hög ränta påverkar dig som låntagare när du lånar 90 000 kr.
Tabellen nedan jämför priset för dig att låna 90 000 kr till en traktor med olika räntor:
Ränta | Räntekostnaden per år |
---|---|
7 % | 6 300 kr |
14 % | 12 600 kr |
20 % | 18 000 kr |
29,99 % | 26 991 kr |
Finansiera traktorn på andra sätt
För att med gott samvete kunna ge tips på hur du på bästa sätt finansierar en traktor med hjälp av lån måste jag nämna att det såklart är ännu bättre om du kommer på ett finansieringsalternativ som inte inkluderar något lån alls.
Sanningen är den att sköter du återbetalningarna korrekt och i tid är denna typen av lån, som du kan se i tabellen ovan, inte jättedyra.
Skulle du däremot missköta denna typen av lån kan ytterligare kostnader komma att förändra läget, och priset för lånet kan snabbt spåra ur. Därför är det mycket viktigt, om ingen av alternativen nedan fungerar för dig, att sköta betalningarna bra.
Köp traktorn kontant
Om du kan ska du såklart köpa en traktor kontant, kanske kan du köpa en billigare modell än vad du tänkt dig först, för att sedan uppgradera, eller sälja något annat som du inte behöver just nu för att sedan köpa något liknande senare när du har råd.
Hyr en traktor
En annan lösning, som är som mest relevant för dig som bara behöver en traktor temporärt, är att hyra en. Det är ett mycket bra alternativ för dig som bara behöver en traktor i några veckor eller så, men kostnaden kan snabbt springa iväg om du behöver en traktor under en längre tid.
Belåna en bostad eller fastighet
Ett sista sätt att finansera en traktor, visserligen inte utan lån, med utan lån utan säkerhet, är genom att belåna en nuvarande bostad eller fastighet. Detta gäller dig som äger en bostad eller fastighet som inte är belånad, eller i alla fall inte belånad till 85 %. Metoden passar även bara dig som vill köpa en dyrare traktor, eftersom bankerna brukar kräva att man belånar sin bostad eller fastighet, alternativt ökar på lånet man redan har, med minst 100 000 kr för att de ska gå igenom ansökan.
Belånar du lägenheten, huset eller fastigheten får du istället ett bolån, och kan komma undan med lägre ränta än vad Advisa kommer att kunna erbjuda dig.
Hej! Mitt namn är Emilio Isaksson och jag har tidigare studerat Ekonomi i Lund. Nu för tiden sysslar jag med företagande och Kredit Fokus.